Zobrazit přihlášovací formulář

Domácí pekárny

Přidat recept
(recept si oblíbilo 65 návštěvníků)

pšeničnožitný chleba II. super do ošatky

0.0
pšeničnožitný chleba II. super do ošatky

Potřebné ingredience

300ml vody, 2 lžíce octa, 3 lžíce olivového oleje, 3 lžíce žitného kvásku, 300g pšeničné mouky hladké, 300g žitné mouky, 2 lžičky soli, 2 lžičky kmínu, 3 lžičky dehidrovaného droždí, ošatka na 1kg

Postup přípravy

Všehny suroviny vložit do pekárny podle pořadí jak jsou napsaná a zapnout program těsto.Nebojte se toho, že je těsto příliš hutné a vodu nepřidávejte, potom by bylo noc řídké a po vyklopení z ošatky by se rozteklo do stran. Po vymíchání těsto vyklopit na vál (já ho nechávám kynout až vošatce), ještě trošku vypracovat rukama v šišku(nemělo by lepit. Pokud ano, podsypat moukou a vypracovat) a vložit do ošatky, kterou jsme si předem vysypali moukou. Těsto necháme cca hodinku až dvě kynout na teplém místě... ...zdvojnásobí svůj objem. Po vykynutí na něj položíme pečící papír s plechem, přetočíme a položíme na stůl. Potom opatrně sundáváme ošatku, ale velice opatrně, aby se těsto nepřetrhlo, nebo nespadlo. Ihned potíráme vodou, já používám rozprašovač a ihned dáme do předem vyhřáté trouby na 250°. Při této teplotě pečeme ze začátku 15 min., potom stáhneme na 180° a dopékáme 30 min. Během pečení ze začátku potíráme alespoň 3x vodou (bez soli, chleba by nebyl křupavý).
Už žádný jiný chleba nepeču, tenhle je super a rychle se po něm zapráší. Tak ať se vám povede :-)
A ta vůně po baráku......
Přeji dobrou chuť...

Těsto vložené do moukou vysypané ošatky

Těsto nakynulo

Vyklopené z ošatky. Teď už jen potřít vodou a šup do trouby :-)

řez chlebem...

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

gumidekv 5. 1. 2013, 17:40
Hezký den, určitě vyzkouším chlebík vypadá jak koupený :-) já mám vždy takovou placku :-( kde se dají koupit takovéto ošatky abych mohla dát chlebu tvar?! děkuji za rady
Česťa kuba 5. 1. 2013, 21:01
@gumidekv děkuji (L) koukněte tady http://www.pekarskyraj.cz/osatky_na_kynuti_chleba/ doporučuji koupit velikost na 1kg těsta (L)
gumidekv 12. 1. 2013, 19:27
@Česťa kuba děkuji :-) :-)
ivetabubak 5. 10. 2012, 13:30
Aničko v zeleném zdraví jsem našla sušený kvásek,ale jelikož jsem ještě nikdy tento chleba nedělala tak nemám představu kolik ho dát..jestli celé to balení,můžete mi poradit ? ten váš chlebík určitě zkusím,jen nevím jestli se mi kvásek povede *-)bude to premiéra ,-) A také nemám ošatku,bez ní se chleba na plechu moc rozjede asi že ? (F)
smiisek 29. 8. 2012, 23:12
Dobrý večer, mám technickou :-$ Používáte na chléb jak kvas tak droždí?? A jak je to s tím octem - kvas mi přijde kyselý dostatečně.Také peču kvasný chléb,ale zatím jsem ho nedostala do takové podoby jako vy :^) Těsto nemám tak tuhé,ale začnu pilovat dle Vás a uvidím, co mi z toho vznikne :-D Díky za zprávu Z.
hancikub 12. 2. 2012, 8:26
včera jsem pekla - je úžasný už je půlka pryč. (Y) (Y) (Y) (Y) Jen jsem neměla kvásek, tak bez něj, taky to jde, ale chlebík je zřejmě hutnější, ale to nám vůbec nevadí. Kvásek už je založený tak se těším na úterý až si upeču originál ..... :-) :-) :-)
Česťa kuba 12. 2. 2012, 8:45
@hancikub Tak to mě moc těší, jsem ráda, že chutnal (L) Když ho uděláte čistě kváskový, bez kvasnic, tak uvidíte, že žádný jiný chtít dělat nebudete (zajic)
B.Tumka 6. 2. 2012, 13:28
Dobrý den Aničko používáte i chlebové mouky?jako žitná tmavá chlebová a pšeničná tmavá chlebová? *-)Chlebík určitě vyzkouším a dám pak vědět ^o) ,-) (hello)
Česťa kuba 12. 2. 2012, 8:47
@B.Tumka používám hladkou, potom hladkou chlebovou a žitnou (může být tmavá i světlá) Vyzkoušejte je super, hlavně ta kůrčička po upečení (zajic)
tomtyna 27. 11. 2011, 22:42
Vera N 23. 11. 2011, 12:13
(clamp) (clamp) (clamp)
Michala28 22. 6. 2011, 14:19
Děkuji za tip (F) Dnes zkusím zadělat kvásek a vyzkouším chleba. Zatím bez ošatky a když bude úspěch, tak objednám ošatku. Jen mám dotaz. To potírání během pečení děláte v průběhu těch prvních 15minutách? Chlebu se nic nestane, když otvíráte troubu? :-) Možná se ptám blbě, ale jsem začátečník (F)
Česťa kuba 22. 6. 2011, 19:14
@Michala28 Chlebu se nic nestane, jen ho před vložením do trouby potřete vodou (dobré je smíst z těsta mouku) a pečtě na těch 250°. Nemusí to být 15 min, záleží jakou máte troubu, některá peče rychleji. Kontrolujte barvu. Jak pěkně naskočí a decentně chytne barvu, tak každých 5 min potírejte vodou. Stačí 3x. Těsto neklesne. Bez ošatky to taky půjde. Nemělo by lepit, pokud ano, podsypávejte. Pečení zdar (hello) (hello) (hello)
Michala28 24. 6. 2011, 11:19
@Česťa kuba (F) (F) (F)
libuseja 4. 6. 2011, 19:05
Atek 27. 5. 2011, 6:05
Chlebík vypadá nádherně.Určitě ho vyzkouším. (L)
Česťa kuba 27. 5. 2011, 7:16
@Atek Díky a zkuste (L)
Pesinka 26. 5. 2011, 19:39
Ráda bych vyzkoušela,ale netuším,kde seženu žitný kvásek? *-)A dehydrované droždí,je instantní?Díky za rady (L)
Česťa kuba 26. 5. 2011, 21:53
@Pesinka Žitný kvásek:, 4 lžíce žitné mouky + 100ml vlažné vody = kašička... ...přikryjete potravinářskou fólií, do které uděláte pár dírek, aby vzduch vycházel ven. Necháte na teplém místě kvasit. Ke kvašení dochází obvykle až druhý den. Přidáte ještě 2 lžíce žitné mouky + 50 ml vlažné vody a třetí den je kvásek hotový na použití do těsta. Abyste ho nemusela dělat pořád dokola, tak si vždy po odebrání kvásku přimíchejte 2 lžíce ž. mouky as 50 ml vody. To už ale musíte mít kvásek uchovaný v lednici. Ano dehydrované je instantní :-$ Snad tomu budete rozumět (hello) (hello) (hello)
akilav 26. 5. 2011, 11:04
o odkiaľ máte ošatku?dá sa niekde kúpiť? chlebík vypadá úžasne a istotne je aj chuťou vynikajúci *-) (clamp) (clamp)
Česťa kuba 26. 5. 2011, 11:19
@akilav Děkuji, ošatku jsem nekupovala, ale dá se sehnat v potřebách pro cukráře, pekaře, myslím že ji seženete ve světě pečení (hello) (hello) (hello)
totka lotka 26. 5. 2011, 10:04
Dobry den vypada skvěle asi ho vyskouším děkují za dobry napad (Y) z pozdravem Kamila
Česťa kuba 26. 5. 2011, 11:20
@totka lotka Díky a zkuste, ať se podaří (hello) (hello) (hello)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie